Miben tér el egy nyaralóra kötött biztosítás a lakásbiztosítástól?

Fontos az értékeink megfelelő biztosítása!2024. június 20., csütörtök

Az átlagosnál nagyobb figyelem szükséges a hétvégi házak, nyaralók biztosítása esetén, ugyanis egy esetleges kár sokkal komolyabb következményekkel járhat ott, ahol csak időszakosan tartózkodnak a tulajdonosok, mint az állandó lakcímen, ahol akár gyorsabban fény derülhet egy problémára. Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni az ideiglenesen lakott ingatlanokra vonatkozó szerződés megkötésénél, továbbá a kármegelőzésről is ejtünk néhány szót.

Mi a lényege és hogyan működik a nyaralóbiztosítás?

A nyaralóbiztosítás egy olyan típusú biztosítás, amely speciálisan nyaralóingatlanokat, üdülőhelyeket vagy egyéb másodlagos otthonokat véd. Hasonló fedezetet nyújt, mint egy lakásbiztosítás, de speciális igényekre van szabva. Az az ingatlan minősül lakottnak, amelyben évente legalább 270 napot tartózkodnak életvitelszerűen. (A biztosító a közüzemi számlák bekérésével ellenőrizheti, hogy valóban állandóan lakott-e egy ingatlan.)

A nyaralók az állandóan lakott ingatlanokhoz képest magasabb kockázatoknak vannak kitéve, például nagyobb az esélye, hogy a tűz- és elemi károkat, a csőtörést vagy a betörést a tulajdonos nem azonnal észleli, ami aztán jelentősebb és további károkat eredményezhet. Éppen ezért a biztosítók szigorúbb feltételeket szabnak a nem állandóan lakott épületekre, ez pedig a fedezetben, a biztosítási díjban és a kártérítési limitekben is tükröződhet. 

Mire érdemes figyelni a biztosítás megkötésénél?

  • A legtöbb biztosítótársaság lakásbiztosítása nyaralóra is megköthető, de a szerződéskötéskor jelezni kell, hogy az ingatlan nem állandóan lakott.

  • Tájékozódj arról, milyen vagyonvédelmi feltételeket ír elő a szerződés, és milyen összeghatárig terjed a biztosítás!

  • Háztartási ingóságok és épületfelszerelések a nyaralóépületekben biztosíthatók, míg műtárgyak, ékszerek nem. Éppen ezért ne tarts nagy értékű vagyontárgyakat az ilyen ingatlanban!

  • Külterületi ingatlan esetén a biztosítók az általános ingóságoknál is korlátozhatják a kártérítési limiteket.

A nyaraló biztosításakor szerződőként...

  • különös gondot kell fordítanod az állagmegóvásra és a kármegelőzésre: a biztosító kötelezhet arra, hogy szükség esetén gondoskodj a vezetékek víztelenítéséről, a főelzáró szelepekről, a temperáló fűtés meglétéről, korszerű nyílászárók beszereltetéséről.

  • Az elemi károk elkerülése érdekében fordíts kiemelt figyelmet a nyaraló rendszeres karbantartására, és tedd meg a szükséges óvintézkedéseket a viharkárok mérséklése érdekében!  Amennyiben ezeket elmulasztod, a biztosító megtagadhatja a kártérítést.

  • Mivel általában csak a hétvégéken, illetve a nyári szabadság ideje alatt tartózkodunk nyaralónkban, ingatlanunk fokozottan ki van téve az "illetéktelenek érdeklődésének". Éppen ezért ügyelj a megfelelő mechanikai védelemre (kerítés, kapu, bejárati ajtó, rács), hiszen ennek megléte vagy hiánya befolyásolhatja a kártérítés összegét!

  • Ha az óvintézkedések ellenére mégis megtörténik a baj, értesítsd a lehető leghamarabb a biztosítót, és készíts fényképes dokumentációt a kárról!

A fentieken túl azt is mindenképp fontos figyelembe venni, hogy vízparti nyaralók, valamint hullámtérbe, nyílt ártérre épített ingatlanok esetén nem minden biztosító kínál védelmet.

Célszerű a biztosító kiválasztása során több ajánlatot összehasonlítani, és a kártérítési feltételeket is alaposan áttekinteni, hiszen az egyes biztosítói díjak között akár 3-4-szeres is lehet a különbség. Tedd meg ezt online kalkulátorunk segítségével, válaszd a számodra legideálisabb lakásbiztosítást!

https://www.eurorisk.hu/calculation/lakas-biztositas



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.07.16
PoweredBy: SK Trend Kft